På senare år har Estland blivit ett land för flera företag som främst har en digital verksamhet genom att de har lanserat det som på engelska heter ”e-residency”. Det är, liknande, ett id-kort som gör det möjligt att med hjälp av dator, telefon eller surfplatta kunna öppna upp ett företag, bankkonto och sköta allt möjligt utan att ens behöva finnas på plats i Estland. Något som inget annat land har på samma sätt då man inte ens behöver åka till landet för att ansöka om det. Själva ansökningsprocessen sköts till stor del genom internet men kräver att man besöker en ambassad eller ett konsulat för att slutföra den.

Uppehållstillståndet som det heter på svenska är dock inte ett uppehållstillstånd i riktig mening då det inte ger innehavaren rätt att bo i Estland. Istället är det enbart en form av id handling som gör det möjligt att sköta allt man kan tänkas genom internet och alla de estländska digitala plattformar som finns.

Sköt allt genom datorn med hjälp av Estlands e-residency

Det här gör att man kan starta upp och driva sitt företag från exempelvis Sverige utan att någonsin egentligen behöva besöka Estland. Vilket är en stor fördel för den som vill kunna använda de fördelar som Estland erbjuder men utan att behöva flytta till ett annat land.

Den främsta fördelen med att driva företag i Estland är att man inte behöver betala skatt varje år utan enbart när man gör en utdelning från företaget. Vilket gör det möjligt att enkelt kunna återinvestera allt man tjänar i företaget och man behöver då inte ligga ute på pengar innan man gör en utdelning.
Det finns gott om fördelar med att flytta eller starta upp sitt företag i Estland och Baltikum och fördelarna blir bara fler och fler. På många sätt är företagsklimatet i Baltikum helt annorlunda och samtidigt mycket bättre än det man är van vid i Sverige.